De plaat. Klik op de foto om te zien wie u nog kent. |
M'n opa en oma staan nog op een plaat die in de Nieuwe Kerk is opgenomen. Je moet even zoeken maar dan vind je ze. Ze zitten in het middengestoelte net links van het orgel* en dan iets naar voren, een rij of vier van achteren. Op de detailfoto hieronder kunnen we ze beter zien. M'n oma is die vrouw met dat hoedje (met rand) net rechts van het midden. Je ziet alleen haar ogen en neus. M'n opa zit links van haar, links van het midden op de foto. Het is de man die zijn nek uitsteekt – want hij wil natuurlijk wel op de foto. Het is net of hij grote oren heeft, maar dat is gezichtsbedrog, want dat komt door de kleding van de mensen die achter hem zitten. Bij zijn linkeroor is dat 'oor' heel duidelijk het overhemd van de man achter hem. Tussen m'n opa en oma zien we nog twee mannenhoofden, een schuin voor m'n opa en een die tussen die man en m'n oma door kijkt. Zo, nu is wel duidelijk wie m'n opa en oma zijn.
De plaat – we hebben het hier over een langspeelplaat – is uit jaren 60. Het is de derde in een serie en de opbrengst ervan was 'geheel bestemd voor de bouw van een orgel in de nieuw te bouwen Nederlands Hervormde Kerk in de wijk "Hoornes" te Katwijk aan Zee', staat er op de achterkant van de hoes. Wanneer de plaat precies is opgenomen weet ik niet, maar omdat de Pniëlkerk, zoals 'de nieuw te bouwen kerk' zou gaan heten, op 23 februari 1968 in gebruik werd genomen, kunnen we hem wel ergens voor die datum dateren. En waarschijnlijk na 30 september 1966, omdat toen door dominee G. Boer de eerste paal werd geslagen. Laten we het houden op de herfst of winter van 1966 of 1967, want de mensen hebben dikke jassen aan.
Behalve de gemeente die zong, deden er heel wat koren mee: het Christelijk Gemengd Koor 'Hallelujah', onder leiding van Joh. Admiraal, onder de noemer 'verenigde koren' het Gereformeerd Kerkkoor, het Hervormd Kerkkoor 'Molenwijk' en de Christelijk Gemengde Zangvereniging 'Soli Deo Gloria', alle drie onder leiding van Bram Zaalberg, het Nederlands-Hervormd Zondagsschoolkoor 'Het Mosterdzaadje', onder leiding van D. van der Plas, en verder de Christelijke Muziekvereniging 'UNI'** met solisten, onder leiding van N. Houppermans. Het is groots aangepakt, want een van de koren komt uit Leiden, een ander koor uit Koudekerk aan den Rijn. Het orgel werd bespeeld door Dick van Rijn en de gemeentelijke samenzang stond onder leiding van Wim de Ruiter. Het is allemaal te lezen op de achterkant van de hoes hieronder. Met ook de 'Tekst der liederen'. We zien dat de foto op de hoes gemaakt is door fotograaf Kruyt. Wat een mooie compositie met die kroonluchters. Die geven het ook die herfstige avondsfeer.
Het moet een hele belevenis geweest zijn in die tijd, een plaatopname. De meeste mensen hadden niet eens een pick-up in huis, alleen een radio, en als ze tv hadden, waren daar in zwart-wit twee zenders ('netten') op te ontvangen, Nederland 1 en 2, maar aan hun stralende gezichten te zien waren ze met het eenvoudige leven dat ze leidden toch heel gelukkig. Je kan er jaloers op worden. Vooral als ze de kerk uit kwamen en daar aan de overkant van de straat in volle glorie het gast- en weeshuis ontwaarden, niet wetende dat er in het mooie dorp waarin ze woonden nog geen tien jaar later lieden*** het voor het zeggen kregen die deze hoogstandjes van onze vaderlandse architectuur**** met de grond gelijk zouden maken.
De achterkant van de hoes. Klik op het plaatje voor een leesbare vergroting. |
Tot slot nog de volgende vraag: wie heeft voor mij de originele (gedigitaliseerde) foto van fotograaf Kruyt? Dan zouden we alles een stuk scherper zien! Graag uw reactie.
En! Alle berichten over de Nieuwe Kerk of daaraan gerelateerd, hebben nu een eigen label: 'Nieuwe Kerk'. Klik daarop in de wolk van labels in de zijbalk van Huize Zeezicht om alle berichten over de kerk te lezen.
* Het is nog het oude orgel, dat niet zo naar voren gebouwd is als het nieuwe.
** Afkorting voor Uitspanning Na Inspanning.
*** Grote domoren. Dit is nog een milde aanduiding. Aan de wet hielden zij zich in ieder geval niet en van democratische besluitvorming hadden zij nog nooit gehoord.
**** Het weeshuis en gasthuis werden ontworpen door architect H.J. Jesse en respectievelijk gebouwd in 1902 en 1908. De Nieuwe Kerk dateert van veel eerder. In 1884 is het het eerste gebouw dat Jesse ontwerpt. Hij is dan pas 24 jaar. In die tijd bouwt hij vooral in de Hollandse neorenaissancestijl. Later krijgt de stijl van Berlage meer invloed op zijn werk.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten