Kijk m'n kleindochter eens lekker lezen. Of nee, eigenlijk is het alleen nog maar plaatjes kijken wat ze doet – ze is pas twee. Maar ze ziet wel dat de egels hier nog slapen en op de volgende bladzijde weer wakker zijn. 'Ejels slapen' roept ze als ze naar de plaatjes wijst, en 'ejels niet slapen'.
Al die andere boeken die voor haar in de strandbibliotheek staan, wil ze ook nog lezen, maar of dat nog gaat lukken deze zomer... Het zijn nog minstens twee planken vol, op grondhoogte neergezet, heel kindvriendelijk, dat wel. Nou goed, dan moet ze in de zomer van 2013 maar terugkomen.O nee, maar dat kan helemaal niet, dan is de strandbieb wegbezuinigd. Een woord dat m'n kleindochter niet kent, hoogstens kan nazeggen, een woord dat kleine kinderen ook helemaal niet zouden moeten kennen, niet zouden moeten leren kennen ook, een boos woord.
Ook al die andere mensen op het strand, die zo lekker uit de wind in een boek zitten te lezen, willen dat woord niet kennen. Het maakt ze maar verdrietig. Terwijl ze van al die boeken nu juist zo blij werden. Ook zij kunnen de volgende zomer niet meer verder lezen. Niet meer verder lezen in al die boeken van de strandbieb die ze nog wel zouden willen lezen.
Deze voorziening kost ons allemaal maar 15.000 euro per jaar. Het heeft iets met beschaving te maken als zoiets kan bestaan. Kwetsbare beschaving, waar gewoon zand in mag komen. Beschaving heeft alles met cultuur te maken. Cultuur 'voedt, inspireert en verbindt', lees ik in het programmaboekje dat ik om de paar maanden van Het Concertgebouw krijg opgestuurd. Cultuur is een goed woord.
Teken de petitie van Dirk Kuyt op redstrandbieb.petities.nl als u wilt dat de strandbieb open blijft.
Een heerlijk verhaal. Elke politicus die hier geen gevoel voor heeft, zou zich nog eens achter de oren moeten krabbelen over zijn/haar ambitie.
BeantwoordenVerwijderenKatwijk kan zich juist onderscheiden met deze keuze voor leesplezier en cultuur. Jij hebt met je blog in ieder geval je bijdrage geleverd.
En ook het Concertgebouworkest wordt gesubsidieerd. Daar komt dan toevallig geluid uit. En uit de strandbieb letters (en zand). We hebben het allemaal nodig: voeding voor de ziel.
VerwijderenJe kan je afvragen waarom het de bibliotheek in al die tijd niet is gelukt om zelf eens een keer de handen uit de mouwen te steken en geld in te zamelen voor de strandbibliotheek. Maar nee. De hand ophouden bij de overheid is natuurlijk de makkelijkste optie. Komt ook goed over bij de politiek: het ontbreekt de bibliotheek kennelijk aan initiatief en talent om zo'n relatief bescheiden bedrag aan sponsorgeld bij elkaar te brengen.
BeantwoordenVerwijderenVerder kan ik mij niet aan de indruk onttrekken dat al het personeel van de bieb die petitie heeft ondertekend, en dat klopt natuurlijk niet.
De strandbibliotheek is een leuk initiatief, maar niet gefinancierd door de belastingbetaler. In tijden dat het voor ouderen in Katwijk bijna onmogelijk is om aanpassingen in huis voor elkaar te krijgen via de gemeente, getuigt het van verregaande arrogantie om jezelf zo belangrijk te vinden dat je een dienst moet aanbieden, waar iedereen ook zelf voor kan zorgen: dat boek of tijdschrift kan simpelweg van huis meegenomen worden.
Zo'n strandbibliotheek is natuurlijk meer dan alleen een bibliotheek. Er wordt van alles georganiseerd en het brengt de leescultuur op een bijzondere plek onder de aandacht, en dat voor zo'n bescheiden bedrag. Het is weer eens wat anders dan een terras op die plek, waarvan er al vele zijn, en wat verder ook gezellig is. Al die activiteiten vullen elkaar aan. Verder kun je je afvragen wat er dan allemaal wel mag van belastinggeld. Zo'n parkeergarage van 22.000.000 euro langs de boulevard, is dat een zinvolle besteding van ons belastinggeld? Zeker is wel dat het met zo'n berg geld zeker moet lukken om het hele karakter van ons dorp aan zee, het dorp aan zee van dezelfde belastingbetaler, overhoop te halen.
VerwijderenHet is natuurlijk de noodzakelijke kustversterking die 'het karakter van het dorp overhoop haalt'. Zonder die kustversterking zou er nooit sprake van een parkeergarage zijn geweest. Maar welk karakter? De lelijke architectuur van de Boulevard? Daar zal helaas niets aan veranderen, dus dat karakter zal wel behouden blijven. Ongeveer driekwart van mijn familie (echt Katwijks in hart en nieren) is uitgezwermd over het hele land - en behalve voor familiebezoek wil niemand meer terug. Dat is toch ook wel iets om over na te denken.
BeantwoordenVerwijderen